Om Kålvägarnas samfällighetsförening | Ansvar och styrning

Vår samfällighet består av två så kallade gemensamhetsanläggningar (GA). En gemensamhetsanläggning delas av flera fastigheter. Samfälligheten sköts gemensamt av ägarna till de fastigheter som har andel i den. Ägarna har ett gemensamt ekonomiskt ansvar för samfällighetens verksamhet.

Våra gemensamhetsanläggningar

Vår samfällighet ansvarar för Stensätter GA17 och Stensätter GA19.

En gemensamhetsanläggning är något som flera fastigheter kan dra nytta av. De fastigheter som är anslutna till en  gemensamhetsanläggning blir en samfällighet. Våra gemensamhetsanläggningar består av

  • vägar (Grönkåls- Rödkåls- samt Vitkålsvägen [GA19])
  • gatubelysning (två anläggningar, en som vi äger och en som Tekniska verken äger [GA17])
  • grönytor (gräsytor, buskar, träd[GA17])
  • lekplatser (en vid Grönkålsvägen, en vid Rödkålsvägen [GA17])
  • parkeringsplatser (i anslutning till respektive väg [GA17])
  • dagvattenanläggning (ledningar och brunnar i hela området [GA19])
  • avfalls- och återvinningshus (ett vid Grönkålsvägen, ett vid Rödkålsvägen [GA17])

Vägarna

Samfällighetens vägar har grusbeläggning. Den gällande detaljplanen möjliggör asfaltering, men det finns inga aktuella planer eller beslut på att asfaltera vägarna.

Grusvägar behöver regelbundet underhåll, det innebär olika nivå av årlig service, till exempel skrapning och saltning. Under vintern snöröjs våra vägar.

Grönytorna

Gräsytor

Samfälligheten ansvarar för gräsytor i anslutning till alla tre vägarna. Du som medlem har ett ansvar för skötseln i anslutning till din fastighet.

De två största gräsytorna – mellan Grönkålsvägens grusparkering och Hästhagsvägen, respektive mellan Vitkålsvägen 1 och Hästhagsvägen – får växa som ängsmark i dagsläget. Det är en åtgärd som gör att vi bidrar till att stötta bin och andra pollinerande insekter som behövs i naturen. Samtidigt ger det en möjlighet att minska våra underhållskostnader för gräsytorna.

Övriga gräsytor är tänkta att hållas klippta. Hur skötseln av gräsytorna sker och hur ofta diskuteras i styrelsen och på årsstämman. Alla medlemmar är välkomna med tankar och synpunkter på hur vi kan få skötseln att bli så bra som vi vill ha den.

Buskar och träd

Vi har också ett par ytor med buskar, i anslutning till de båda lekplatserna. Dessa klipps två gånger om året i samband med våra gemensamma skötseltillfällen.

Längs med vägarna finns också ett antal träd. Det är mestadels rönn, men även några körsbärsträd och ett äldre äppelträd. En del träd är i sämre skick. Styrelsen bedömer trädbeståndet löpande och avgör om träd ska beskäras eller i vissa fall tas bort. Du som medlem får gärna meddela styrelsen om du upplever att ett träd behöver beskäras eller åtgärdas på något annat sätt.

Om du har arboristutbildning eller är certifierad trädbeskärare får du gärna kontakta styrelsen. Som medlem kan du stötta samfälligheten med din kunskap.

Lekplatserna

Samfälligheten har två lekplatser som vi förvaltar. Lekplatserna besiktas varje år och vi tar beslut i styrelsen och på årsstämman om åtgärder.

Grönkålsvägen

Vid övre Grönkålsvägens parkering finns en sandlåda och en gungställning. Det finns även ett par fasta bänkar och ett bord.

Rödkålsvägen

Vid Rödkålsvägens parkering finns en sandlåda och två gunghästar. Det finns även ett par fasta bänkar och ett bord.

Andra lekplatser

Runt om finns flera andra lekplatser som passar olika typer av åldrar.

Vid Stångåstadens hyresområde på Kruskålsvägen finns en liten naturlekpark och vid Bärstadskolan finns dels skolgården, men också till exempel en klätterställning utanför skolans område. Vid Ekängsskolan ligger Ekängens aktivitetspark, ”Akti”, med flera olika lekmöjligheter. Nära Ekängsskolan finns också förskolan Hästhagsvägen 8 (Soldane), också där med flera olika lekmöjligheter.

Parkeringsplatserna

Samfälligheten förvaltar parkeringsplatser på fem olika parkeringar inom området. Du kan läsa mer på den länkade sidan.

Trafik och parkering inom samfälligheten

Avfalls- och återvinningshusen

Samfälligheten förvaltar två stycken avfalls- och återvinningshus. Du kan läsa mer på den länkade sidan.

Sophantering inom samfälligheten

Gemensamma skötseltillfällen

Samfälligheten anordnar två gemensamma skötseltillfällen varje år, ett på våren (maj) och ett på hösten (september).

Det övergripande syftet är att lösa skötseln av samfällighetens gemensamma grönytor, men en trevlig bieffekt är att vi får träffas. Vi brukar därför bjuda på någon typ av förtäring.

Vi har för närvarande ingen obligatorisk närvaro, men ju fler vi är desto mer kan vi göra tillsammans och på så sätt minska behovet av att anlita externa utförare och därmed också kostnaderna.

Vad styrs samfälligheten av?

En samfällighet styrs av sina stadgar, de lagar som gäller för samfälligheter, beslut som tas på årsstämma och extrastämmor samt av styrelsens beslut.

Under verksamhetsåret arbetar styrelsen med den löpande verksamheten och de beslut som tagits på ordinarie och extra stämmor.

Vad får vi göra?

En samfällighetsförenings ändamål är att förvalta den samfällighet för vilken den bildats och får inte driva verksamhet som är främmande för det ändamål som samfälligheten ska tillgodose (18 § LFS). Vi är alltså inte fria att göra vad vi vill i området, utan det måste ske inom de ramar som förrättningsbesluten från kommunen anger. Skulle vi vilja göra något som inte ligger inom ramarna för vårt ansvar så måste kommunen besluta om vi får det och den handläggningsprocessen får samfälligheten betala för.

Medlemskap i samfälligheten

Den som äger en fastighet i samfällighetsföreningen är också medlem. Medlemskapet är obligatoriskt. Finns det flera ägare till en fastighet så är alla ägare medlemmar i samfälligheten, men i fråga om omröstningar äger varje fastighet en röst per fastighet, inte per medlem. Varje fastighet har andelar i fastigheten. Lagstiftningen medger i vissa fall att omröstningar sker utifrån hur många andelar en fastighet har.

Kostnader för dig som medlem

Medlemskapet i samfällighetsföreningen medför också obligatoriska kostnader. Varje år fastställs hur mycket varje fastighet ska betala. Det görs på årsstämman. Samfällighetsföreningen tar sedan in betalningen två gånger per år.

Vad får du som medlem göra?

En medlem i föreningen ska följa de regler som kan finnas i stadgarna för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom samfälligheten (19 a § LFS). Medlemmen måste också se till att t.ex. hens gäster eller personer som utför arbete åt hen och nyttjar gemensamhetsanläggningarna också gör det.

Innanför din fastighets gränser är det du som avgör hur du vill ha det.

Bygglov och andra byggnadstekniska åtgärder

Om du vill utföra en åtgärd som kräver bygglov eller startbesked och du behöver godkännande från andra fastigheter så är det fastighetsägaren till den aktuella fastigheten du ska vända dig till. I större delen av samfällighetens område så är det Stångåstaden som är fastighetsägare, men på övre Grönkålsvägen äger kommunen fastigheten.

När du sen ska få åtgärden utförd – t.ex. en utbyggnad – så är det lämpligt att du för en dialog med samfällighetens styrelse om hur arbetet kommer att påverka övriga medlemmar. I dialogen kan du få råd och svar kring var och hur vissa logistiska frågor kan ordnas på bästa sätt.

Lagstiftningen som vi måste följa

Länkar till lagarna

Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (LFS) [öppnas i ny flik]

Reglerar hur en samfällighetsförening ska skötas.

Lag (1987:667) om ekonomiska föreningar [öppnas i ny flik]

Reglerar ansvarshetsfrågor i en samfällighetsförening.

Anläggningslag (1973:1149) [öppnas i ny flik]

Vad är en samfällighet?

Lantmäteriet har mer information om vad en samfällighet är och hur det fungerar.

Samfällighet – äga och använda gemensamt [öppnas i ny flik]